7 Comments

  • Vaska

   Molqvi daite mi savet moeto dete e mnogo agresivno kam vsiki kakvo trqbva da napravq

   • Дими Илиева

    Привет, Васка!
    За съжаление не се чувстваме достатъчно компетентни, за да дадем адекватен съвет (вероятно специалист детски психолог би помогнал), но от личния си опит с малчуганите, можем да предположим, че това е период от израстването (не споменавате възрастта на детето), през който незрялата още нервна система го кара да реагира агресивно на външните дразнители. Познаваме много добре чувството на безпомощност на родителя, както и постоянното разкъсване между това да успокояваме агресивното дете с ласка и прегръдка, и собствената си неспособност да реагираме спокойно на неговото поведение. При всички случаи положителното поведение на родителя е да маркира агресията на детето като неприемлива, но без да прибягва до вербална и физическа агресия от своя страна (крещене, плесници). Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото направи, но опитайте да разговаряте с него, да разберете кое предизвиква реакцията му във всяка една ситуация. Повтаряйте, че разбирате чувствата му, давайте определение на емоциите (“знам, че сега си тъжен или ядосан”), споделяйте му, че понякога и вие се чувствате така, но правилният начин е да се говори за чувствата, а не да проявяваме агресия вместо това. Искрено ви пожелаваме успех и дано този период отмине възможно по-бързо!

  • Бисерка

   Имам син на 12години.Той е хиперактивно дете.Прави необмислени постъпки.Не влиза в часовете.Пречи на учителите да преподават.От училището уведомиха Закрила на детето.Нещата се усложниха.Как и къде може да се диагностицира и лекува.Моля помогнете.

   • Дими Илиева

    Скъпа Бисерка,
    Съветваме Ви да се обърнете към невролог и детски психолог, които да ви помогнат с компетентно мнение и препоръки. Желаем Ви успех, търпението към Вашето дете и навременната помощ са най-важни!

  • Кристияна

   Здравейте, имам син на 3 години, второ дете в семейството. Той е умно дете, говори и разбира какво му се казва. Проблемът е, че е много ревлив – разплаква се по няколко пъти на ден, понякога дори без причина. Плачът е съпроводен с викове и крясъци, тупане с крачета, яростни писъци, стига се до истерия. Това поведение започва да ни плаши вече, не знаем как да постъпим, как да му помогнем?

   • Дими Илиева

    Привет, Криси! Най-напред, благодарим Ви, че споделяте най-дълбоките си майчини тревоги в нашето онлайн кътче. Уверявам, че поведението на Вашето детенце ми звучи доста познато, ако това изобщо може да Ви успокои. Посещавали ли сте хомеопат? Възможно е такъв специалист да Ви помогне с консултация и да опитате хомеопатична схема, която да намали тези нервни изблици. Съветваме Ви да посетите и невролог, за да се уверите, че няма проблем. Надявам се всичко това да е просто период, който детенцето ще израсте. Искрено Ви желая тревогите да останат зад вас съвсем скоро!

  • Мари

   Здравейте! Аз имам син на 5 год. и той също е много ревлив. Направо е нещо страшно. Сутрин чака аз да го обличам, реве. Вечер пак. Не спи през деня, а вечерта стои мн до късно. Постоянно е изнервен без особена причина. Постоянно прави сцени за нови колички. С мен спи, дори не иска и да чуе да спи сам. Незнам какво да си мисля вече.

Leave us a Reply