Последвайте ни във Facebook

Актуално Доматът - червеното бижу на нашата кухня

Доматът - червеното бижу на нашата кухня 13.04.2018 г.

С уханието на цветя и пролет, най-после идва и времето на слънчевото настроение и свежите пресни салатки. Безспорно тук най-големият супер герой е домата. Дали под формата на апетитната домашна лютеница на баба, вкусната доматена супа с пресен босилек или класическата шопска салата, той е един от най-популярните и предпочитани зеленчуци у нас.

 

Като неизменна и незаменима част от всекидневното ни меню, днес ще се запознаем с всички полезни качества на домата, които неслучайно го правят червеното бижу на нашата кухня.

 

Малко история

Родината на домата е Централна и Южна Америка - от Мексико до Перу. Има над 10 хиляди сорта домати. Любопитна подробност е, че село Куртово Конаре се смята за царството на българските сортове домати. Първите ранни  сортове червени домати в страната ни започват да се отглеждат в селото през 1896 г. Те са били пренесени от Цариград благодарение на Александър Димитров, наричан от местните дядо Александър. Легендата разказва, че пренесъл доматеното семе в бастуна си. Смята се, че и семето на розовият домат е  внесено през 30-те години на 20 век от градинари в царската резиденция ”Кричим”,които са пътували често до Австрия и Унгария с цел обогатяване парка на стопанството.

 

10 ползи за организма при консумацията на домати

Доматите са много богати на ликопен (lycopene), а ликопенът е мощен антиоксидант. Проучванията показват, че той може да спомогне за намаляване на някои ракови и сърдечни заболявания. Най-убедителното доказателство е ролята на ликопена в превенцията на рака на простата. Научните изследвания сочат, че ликопенът се абсорбира най-добре от организма, когато доматите са в преработено състояние. Тъй като ликопенът е мастно разтворим (т.е. за за усвояването му, което става по–бавно, в храната трябва да има мазнини), е добре доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга полезна мазнина.

Стоматолозите също препоръчват редовното похапване на домати заради високото съдържание на калций и фосфор.

Според някои дерматолози съдържанието на ликопен в домата предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи, а витамините А и С забавят процеса на стареене и спомагат за поддържането на по-еластична и жизнена кожа.

Умора, стрес на работното място и чувство на отпадналост също се повлияват много добре от по-честата консумация на домати. Калият и фосфорът, които съдържа вкусният зеленчук  имат тонизиращо действие.

Доматът е богат резерв на витамин А, B1, B2, B3, P, PP, С, E, съдържат азотни вещества, калций, желязо, магнезий и цинк, които са източник на здраве.

За здраво сърце кардиолозите препоръчват редовната консумация на домат, доматен сок и кетчуп.

Преработените домати предпазват и от слънчево изгаряне. В основата на тази защита главен участник отново е ликопенът.

Интересно е да се знае, че доматите биха могли да подобрят настроението Ви, защото съдържат серотонин - т.нар. хормон на щастието.

Доматите са изключително полезни и с добър ефект за храносмилането.

Доматите имат антисептично действие. Пиенето на пресен доматен сок помага срещу възпаления или тромби в кръвта.

Всички изброени ползи на домата ни карат смело да заключим: Яжте повече домати за здраве, тонус, красива кожа и добро настроение. Качествената храна е извор на здраве, повишава концентрацията и ни помага да се чувстваме свежи и енергични през целия ден. В никакъв случай не трябва да я подценяваме - за нас и нашeтo семейство.

 
I CAN TOO
Вече и салати от детска кухня
Детска кухня вип бебе