Последвайте ни във Facebook

Актуално Да си припомним ролята на заешкото месо в детското меню

Да си припомним ролята на заешкото месо в детското меню 28.03.2018 г.

Във връзка със супата заешко месо със зеленчуци в нашето ВИП Бебе меню за четвъртък, решихме да ви споделим малко полезна информация за заешкото месо и ролята му в детското меню.

Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо заема важно място в здравословното хранене. То е абсолютен рекордьор сред месата по съдържание на висококачествен белтък. Наред с пуешкото месо, заешкото е най-подходящо за захранване, защото и двете са много ниско алергенни и бедни на мазнини.

Освен пълноценен белтък, заешкото месо съдържа и други важни съставки-мазнини, минерални вещества и витамини, а трудните за усвояване колагени и еластан са сравнително малко в състава му.

По съдържание на белтъчини (22 %),заешкото месо държи рекорда спрямо останалите видове меса. Усвояването на белтъчините на му в човешкия организъм е 90 %, докато за другите видове меса, то е едва до 64  %.

 

Заешко –  22%

Пуешко – 21%

Телешко – 19%

Пилешко – 19%

Овче – 14%

Свинско – 13,8%

 

В белтъка на месото има 19 аминокиселини, включвайки всички незаменими за човешкия организъм такива (възрастта на животното не оказва съществено влияние на количеството им). Термичната обработка не променя качествата им, а влияе само на тяхното количество. В заешкото, преди всичко, се съдържа изключително необходимата киселина лизин – 10,43%, метионин и триптофан – съответно 2,37 и 1,55%. Минералните вещества в мускулната тъкан са 1-1,5%. По минерален и витаминен състав това месо превъзхожда всички останали видове. В него има много желязо (почти два пъти повече, отколкото в свинското), фосфор (220 мг на 100 грама), магнезий (25 мг на 100 г), кобалт, мед, калий, магнезий, флуор, цинк. Натриевите соли са сравнително малко.

Витамини:- РР - никотинамид,- С - аскорбинова киселина,- В6 - пиридоксин,- В12 – кобаламин.

Както вече споменахме заешкото месо е бедно на мазнини. В сравнение с мазнините на другите животни, заешката мазнина е биологически по-ценна, защото е богата на полиненаситени мастни киселини, в частност дефицитната арахидонова киселина. Не случайно, тя се използва  и като лечебно средство: при бронхит, при упорита кашлица , при груба кожа на ръцете.

Предвид високата биологична стойност, заешкото се препоръчва за консумация на хора от всички възрасти и намира широко приложение в здравословното хранене. Според диетолози, редовната му употреба помага за нормализирането на мастния обмен, поддържайки оптималния баланс на хранителни вещества в организма.

 
I CAN TOO
Вече и салати от детска кухня
Детска кухня вип бебе