Последвайте ни във Facebook

Актуално Българското кисело мляко - здраве, дълголетие и национална гордост

Българското кисело мляко - здраве, дълголетие и национална гордост 11.05.2018 г.

Българското кисело мляко е  най-старият “пробиотичен “ млечнокисел продукт в света. От дълбока древност то се смята за храна, която поддържа здравето и дълголетието на хората. В страните от Европа киселото мляко е известно под името български йогурт. У нас засега като йогурт се разбира оригиналното българско кисело мляко- млечнокисел продукт, който дължи своя специфичен вкус на трайната симбиоза (млечнокиселата ферментация) между щамовете Str.thermophilus и LB.bulgaricus. Готовият продукт трябва да съдържа изобилие от живи бактериални клетки и за дълъг период на съхранение. Затова и в БДС ”Българско мляко” съдържанието на живи клетки от двата микроорганизма се изследват след 20-ия ден от производството на продукта.

 

История на киселото мляко

 

През 1905г. българският студент по медицина в Женева, Стамен Григоров установява микрофлората  на българското кисело мляко - млечнокиселата пръчица Lactobacillicus delbruckii subsp. и придружаващия го bulgaricus streptococcus thermophilius. Така произхода на Lb.bulgarиcus се свързва с националната принадлежност  на  неговия откривател.

Проф д-р Иля Мечников, носител на Нобелова награда и директор на института “Луи Пастьор” в Париж, пръв започва да наблюдава биологичните качества на млякото на научна основа. В неговите разработки в началото на 20-ти век се коренят основите на съвременното разбиране за значението на пробиотиците.

 

Защо киселото мляко има благотворно влияние върху човека?

 

 

Името “България” е патентовано като търговска марка от японската корпорация “Мейджи Холдингс” за киселото мляко, което се продава много успешно на пазарите на Япония, Китай, Тайланд и Сингапур. Днес над 30 вида продукти носят името на страната ни. Всекидневно се произвеждат 700 хил. тона кисело мляко. Чест е, че японската корпорация признава заслугата на марката “България”, която е превърнала продуктите й в хит на пазара. Близо 60% от хората в Япония асоциират България с киселото мляко, а в Китай село Момчиловци се е превърнало в нарицателно за загадки, чудеса и дълголетие, именно заради киселото мляко, което местното население обожава.

 

Фокусът в момента е върху изолиране на нови щамове млечнокисели бактерии от България и производството на закваски, а оттам и на млечнокисели продукти, конкуренстноспособни на международния пазар. Благодарение на  успешно осъществен проект, в България се изолираха щамове лактобациликус булгарикус от ествествени източниици в Родопите, и се създадоха симбиотични закваски от тези щамове, с които в момента се произвежда българско мляко в Япония, което не се различава от традиционното българско мляко.

 

I CAN TOO
Вече и салати от детска кухня
Детска кухня вип бебе