Последвайте ни във Facebook

Актуално Нахутът-здраве и енергия в нашата чиния

Нахутът-здраве и енергия в нашата чиния 23.05.2018 г.

Ако досега по една или друга причина сте подценявали  нахута като съставка на вашето меню, ето няколко причини той да заеме с достойнство мястото на основна съставка в храненето ви.

Любопитно за нахута е, че е  растителна храна богата на  протеини. Освен това, нахутът е изключително богат на редица важни за здравето хранителни вещества – витамини, минерали и фибри.

Витамини и минерали

Нахутът е особено богат на витамини от групата В, включително В2, В5 и В9. Той е и отличен източник на редица минерали, като манган, магнезий, цинк и мед, както и някои други В-витамини, включително тиамин и витамин B6.

Фибри

Още една причина да включите нахута в хранителния си режим, е високото съдържание на фибри в него. В зависимост от възрастта и пола, имате нужда от около 21 до 38 грама фибри на ден, а само с една чаена чаша нахут си набавяте около ⅓ от тях.

Нахутът съдържа разтворими фибри, които помагат за понижаване на  т.нар. “лош” холестерол. Разтворимите фибри спомагат и за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, което е от полза за хората с диабет.

Фолат

Една чаена чаша нахут осигурява над 70% от препоръчителната дневна доза  на витамин В9 за жени, и почти 50% от дневните нужди за бременни или кърмачки.

Фолат,/ витамин В 9/, е особено важно хранително вещество по време на периоди на бързо клетъчно разрастване и играе роля в образуването на червените кръвни телца и ДНК. Това го прави изключително полезен и необходим за бременните и кърмещите жени.

Желязо

Една чаша на нахут осигурява повече от 25% от дневното количество желязо за жени и над 50% от препоръчителната доза за мъже.

Желязото спомага за производството на червени кръвни телца и на определени хормони, и е важно за клетъчната функция и нормалния растеж. За децата, подрастващите, жените и вегетарианците набавянето на необходимото количество желязо от храненето може да е по-трудно.  

Протеини

Нахутът има високо съдържание на протеин – с 1 чаена чаша си набавяте 15 г протеин, повече, отколкото с две големи яйца. Въпреки това протеинът в нахут не е “пълен”, защото, за разлика от този в животинските храни, той не съдържа всички основни аминокиселини. Важно: За да си набавите всички аминокиселини, от които се нуждаете, комбинирайте с други източници на протеин, като яйца, млечни продукти, месо, пълнозърнести продукти и зеленчуци.

 

I CAN TOO
Вече и салати от детска кухня
Детска кухня вип бебе