Последвайте ни във Facebook

Актуално Полезен ли е веганския режим за децата

Полезен ли е веганския режим за децата 27.07.2018 г.

Темата за вегaнството при децата е актуална и често дебатирана сред съвременните родители. Тенденциите в  хранителните навици на възрастните често биват прилагани от родителите и в храненето на децата им, без да се отчита факта до какви последствия за подрастващия организъм може да доведе това.

Безопасно ли е да въведем веганството при бебета и малки деца?

Тази статия в превод от BBC Goodfood разделя фактите от фикцията.

Краткият отговор е Да, безопасно е.  С прецизното планиране и правилните знания едно дете може да получава всичко необходимо от една веганска диета. Най-голямото притеснение с този режим в ранното детство е недостигът на хранителни вещества. Следователно родителите трябва да бъдат много добре информирани, за да се избегне дефицитът на витамин D, Ca, Fe, както и възможен недостиг на B12.

Кои са най-важните моменти, на които родителите трябва да обърнат внимание, в случай, че са избрали за детето си веганския режим на хранене?

Кърмене

Кърменето се препоръчва поне първите 6 месеца, тъй като майчиното мляко е незаменим източник на хранителни вещества. Много родители продължават да кърмят  децата си до 1 годинка и дори  след това, заради полезният състав на кърмата. Важно е да се отбележи, че след шестия месец млякото не може да остане основен източник на храна и е нужно да се започне процеса на захранване.

Веган захранване

По време на захранването най-добрата опция за първа храна е обогатената с желязо оризова закуска. Тя може да бъде смесвана с прясно изцедена кърма или соева формула млека, за да се запази фината консистенция. В периода на захранване се включват  зеленчуци, картофи, зърнени храни, тофу, смлени ядки, семена, плодове. Доколкото е установено, че детето няма алергии, ядки могат да бъдат давани от 6 месечна възраст, но се уверете, че са фино смляни. На децата под 5 годишна възраст не бива да бъдат давани цели ядки поради риска от задавяне и задушаване. Натурално сладките плодове (като ябълки и банани) или зеленчуци (като моркови, сладки картофи или тиква) могат да бъдат използвани за естествено подслаждане на храните като заместител на захарта. Никога не добавяйте изкуствени подсладители към храната на децата.

Храненето като източник на енергия

Веган диетите са по-малко енергийно наситени и децата се нуждаят от големи количества храна, за да си набавят достатъчно енергия. Така достигането до препоръчителната дневна доза калории, може да се превърне  в цяло предизвикателство. Добавянето на здравословни масла към храната като соево или рапично масло е ключово, тъй като те обогатяват ястията с повече калории и стимулират производството на мастни киселини, необходими за развитието на мозъка.

След като детето навърши 1 годинка, е необходимо  да се фокусирате върху осигуряване на следните нутриенти в менюто:

Протеини

Протеинът е основен нутриент за растеж и развитие и жизнено важен за хранителния режим на всяко дете. Има много храни богати на протеин, които се вписват във веганския начин на хранене - например боб и леща, които подсигуряват колекция от аминокиселини. Зърнени храни като киноа, ядки и тахани са добър източник на протеин, които да бъдат включени в менюто, при положение, че децата не са показали алергии към някои от тях.  Заместители на яйцата могат да бъдат открити в био магазините за здравословно хранене и някои супермаркети и могат да бъдат използвани за готвене и печене. Старайте се да включвате 3 порции на ден, за да осигурите достатъчната хранителна стойност.

Калций и алтернативи на млякото

Всички знаем, че калцият е ключ към здравите кости. Приблизително 45% от нашата костна маса се изгражда преди 8 годишна възраст. Следващите 45% се формират през следващите 8 години и последните 10% -  в следващите 10 години. Това е важно да се знае във връзка с осигуряване на есенциалните дози на калций за децата с вегански хранителен режим. Препоръчва се соевото мляко, което е обогатено с калций и витамин D, киселото мляко от соя, а също така и зърнените закуски богати на калций. Млеката от овес или кокос са също добър вариант, т.к. и двете са обогатени с калций, но пък при тях липсва витамин D. Оризовото мляко може да бъде използвано като основна напитка за деца от 5 годишна възраст. Бадемите, бобовите култури и зеленолистните зеленчуци са също значителен източник на калций и трябва регулярно да участват в менюто на децата. Важно е родителите да провервяват дневните препоръчителни дози калций, защото те се променят с промяната на възрастта.

Възрастова група

Възраст

Калций (mg) на ден

Бебета

Под 1г

525

Деца

1-3г

4-6г

7-10г

350

450

550

Подрастващи

11-18г

800 (момичета)

1000 (момчета)

Желязо

Желязото е необходимо за производството на здрави червени кръвни телца. Добри източници на желязо, които трябва редовно да бъдат включвани в менюто са: растенията от семейство бобови -  боб, леща и грах, както и тъмнозелени листни зеленчуци като броколи, бамя и пролетните зелени растения - коприва, лапад, спанак, рукола,тученица, пълнозърнест хляб и брашно, ядки и обогатени зърнени храни. Сушените плодове като кайсии, сливи и смокини са също добра алтернатива.

Витамин D

Необходим за разтварянето на калция и гарант за по-здрави кости и зъби, витамин D се произвежда в кожата. Млечните източници за веганите са ограничени, което прави обогатеното соево мляко най-добрата опция за консумация.

Витамин B12

Есенциален за формиране на червените кръвни клетки, витамин B12 е ключов и за оформянето на мозъка и нервната система. Тъй като е ясно, че витамин B12 в естествен вид може да бъде открит само в животинските продукти, то всички последователи на веганството, трябва да си го осигуряват допълнително под формата на таблетки/хранителни добавки.

Зърнените закуски , както и някои видове мая с ниско съдържание на сол, са добър източник на Витамин B12, който се съдържа и в млеката на растителна основа и соевите продукти.

Фибри

Богатите на фибри храни са бързо засищащи и често създават чувството на ситост у децата преди те да са приели всички калории, от които се нуждаят. Авокадото, ядките и сушените плодове са високоенергийни храни, които съдържат фибри. Като добра практика, не забравяйте да окуражавате децата да мият зъбките си след консумацията на сушени плодове, за да се минимизира риска от кариеси.

Най-общо казано, веганският режим може да бъде безопасен за най-малките членове на семейството,  в случай, че родителите са добре информирани за ключовите нутриенти, които стимулират растежа и развитието на детския организъм. Налагайки веганският начин на хранене, Вие трябва да бъдете още по-внимателни, за да бъдете сигурни, че успявате да осигурите разнообразно и питателно меню на децата си според възрастовите им нужди.

 

I CAN TOO
Вече и салати от детска кухня
Детска кухня вип бебе