Последвайте ни във Facebook

Актуално Как да създадем полезни навици на децата в кухнята според възрастта им

Как да създадем полезни навици на децата в кухнята според възрастта им 28.06.2018 г.

Не сте ли се замисляли понякога кои от спомените на децата ви за времето прекарано със семейството ще останат най-ярки в съзнанието им, когато неусетно напуснат родното гнездо и те самите имат свои семейства? Дали семейните пътувания, сладките приказки пред камината, времето прекарано с настолни игри и горещ шоколад в уютните зимни вечери...или приключенията в кухнята и ароматните ухания на домашно приготвени сладки,  са направили най-емоционален отпечатък в техните сърца?

 

Много често кухнята се превръща в извор на забавления и истинско приключение за децата - стига да знаете как да им го поднесете по най-забавният и вълнуващ начин, съобразно възрастта им.  Сигурно повечето от вас си спомнят с усмивка как са готвили с майките и бабите си и тези мили моменти и до ден днешен са толкова ясни и живи..сякаш е било вчера. Истината е, че времето лети толкова безпощадно бързо, че докато се усетите, утре вашите деца ще са на вашето място и ще си задават същите тези въпроси относно спомените, само че за вашите внуци….Затова да не губим време.

 

Ето някои интересни и полезни занимания, в които можете да въвлечете вашите малки помагачи, за да може не само да си спомнят с усмивка за своите кулинарни изяви, но и да им помогнат в изграждането на полезни навици в кухнята.


 

Под 2 годишна възраст

 

Позволете на децата да гледат от безопасно място какво се случва в кухнята- висок стабилен стол, постелено одеалце на кухненския под, далеч от врящи тигани и горещи котлони. Дайте им безопасни кухненски пособия като дървени лъжици и пластмасови колбички за измерване. Ако са стабилни като стъпят на столче, може да им давате да мият продукти и пластмасови кутии на чешмата като разбира се стоите неотлъчно до тях и внимавате особено много за регулирането на топла/студена вода.

 

От 2 до 3 годишна възраст

 

Преди да започнете кулинарните занятия в кухнята, учете децата си винаги да си измиват ръчичките.. Това е важен навик, който не може да бъде пренебрегнат. Ако работят на плота или на мивката, уверете се, че няма прибори, тежки порцеланови купи или опасни ножове по трасето. Подгответе се за бъркотия. Малките деца не мислят ни най-малко за състоянието на кухнята, а и координацията им може да доведе до разсипване на съставки на нежелани места.

 

На тази възраст може искрено да ги заинтригувате като им позволите да:

 

 

Подходящи рецепти:

Печива като сладки и кексчета са нещо, на което децата на тази възраст най-много се радват като резултат на тяхната упорита работа. Разбира се, добре е да избирате по-здравословни и опростени рецепти, чиито продукти са съобразени с необходимия хранителен баланс за детския организъм на тази конкретна възраст.

 

От 4 до 6 години

 

Тук говорим вече за много по-осъзнати човечета, които могат да започнат да използват истински кухненски инструменти и уреди, въпреки че все още е желателно да стоят далеч от фурната.

 

Позволете им да се впуснат в истинско кулинарно приключение като им заръчвате да:

 

 

Тук намират място и ранните умения за употреба на нож : използват се тъпи ножове за рязане на меки продукти като банани. Обяснете им ясно правилата, които големите следват, обяснете им какви продукти могат да режат и също, че е жизнено необходимо това да става под вашия надзор.

 

Идеи за рецепти:

Бисвитките и мъфините винаги са най-изкусителни и атрактивни за новаците.. търсете възможно най-здравословните им и полезни варианти със сурови ядки, брашно от рожков, мед и др.  Може да пробвате и различни десерти тип парфе с плодове, кремчета с кисело мляко, картофено пюре, салати, дресинги и сосове като хумус и гуакамоле.

 

От 7 до 9 години

 

На тази възраст вие вече добре познавате децата си - дали са отговорни и дисциплинирани, предпазливи и послушни или импулсивни и разсеяни. Вашата трезва преценка ще определи кои от следните задачки в кухнята ще сметнете за подходящи за безопасното им изпълнение:

 

 

Започнете с лесни рецепти като овесени ядки и бъркани яйца, които не изискват съд с вряща вода или цвъркащо олио.

 

Важно е да научите децата си да си запрятат ръкавите и да си връзват косата, за да може нито едно от двете да не попадне близо до огъня. Изградете им навик да разчистват котлона от кухненски кърпи, лъжици и всевъзможни предмети преди да го включат. Изисквайте от тях да слагат престилки и ръкавици за горещо ползване, най-добре по техен размер.

 

Идеи за рецепти:

Децата на тази възраст би трябвало вече сами да могат да четат и да се справят с лесно написани и кратки рецепти. Отдайте им честта сами да приготвят бъркани яйца, гриловано сирене, овесени ядки, печени зеленчуци, сосове, паста. Гласувайте им доверие сами  да нареждат продуктите върху блата от пица. Това ще ги усмихне и ще ги накара да се почувстват големи и полезни.

 

От 9 до 12 години

 

Децата на тази възраст могат да приготвят цяло ястие като започнем от селекцията на рецепта и стигнем до сервирането на готовия специалитет.

Останете в кухнята и наблюдавайте внимателно дали се спазват всички мерки за безопасност и правила, които вече сте наложили.

 

Научете децата си как сами да съставят списък за пазаруване според рецептите. Проверявайте котлона и фурната. Разкажете им за безопасността на продуктите, като например как пилето и яйцата могат да причинят салмонела. Учете ги как да съхраняват зеленчуци, плодове и вече термично обработени храни. Ако проявяват извънреден интерес към готвенето, винаги можете да проучите дали във вашето населено място не се организират кулинарни работилнички, както и има ли някакви специализирани школи. Колкото по-рано децата станат самостоятелни и изградят правилни навици в кухнята, толкова по-бързо ще бъдат способни да се грижат по-добре за себе си или за малкото братче/сестриче, когато се наложи.

 

Прекарвайки повече време с вас в кухнята, децата ще се научат по-лесно на нужното уважение към храната и ще престанат да я разпиляват и да играят с нея. В дългосрочна перспектива, изградените добри привички и развитата им любов към готвенето биха ги превърнали в прилежни домакини и отлични кулинари. В краткосрочен план ще си печелите усмихнати и ентусиазирани помощници в кухнята, с които ще прекарвате повече време заедно, докато изпълнявате ежедневните си домакински задължения и които неминуемо страшно ще се забавляват и ще трупат буквално сладки спомени.

 

I CAN TOO
Вече и салати от детска кухня
Детска кухня вип бебе